با سلام خدمت همراهان گرامی، در این مقاله قصد داریم به بررسی در مورد سیستم مدیریت محتوای جوملا و مزایا و معایب آن بپردازیم. جوملا یک سیستم مدیریت محتواست ،که تحت وب است و با استفاده از آن میتوانید به طراحی سایت شرکتی مورد نظر خود بپردازید و محتوا های وب سایتتان را مدیریت و ویرایش کنید.
در این مقاله به بیان مسائل زیر میپردازیم:
-جوملا چیست و چه امکاناتی دارد؟
-بررسی مزایا و معایب جوملا
– جوملا در چه نوع وبسایتهایی استفاده میشود؟
-جمع بندی
.
.
.
Table of Contents
جوملا چیست و چه امکاناتی دارد؟
جوملا یک سیستم مدیریت محتوای متن باز (CMS) است. این به شما کمک می کند تا وب سایت ها و برنامه های قدرتمند پویا بسازید. این یک رابط بصری دارد که به شما کمک می کند از ویژگی ها و عملکرد آن به طور کامل استفاده کنید.
این سیستم سایت ساز به سه روش مختلف میتواند مورد استفاده بگیرد که شامل سیستم سایت ساز اختصاصی، سیستم سایت ساز رایگان(مانند جوملا، وردپرس، دروپال و…) و سیستم سایت ساز آماده(مانند پورتال) است. هر یک از این روشها دارای مزایا و معایب خاصی میتوانند باشند. به عنوان مثال در طراحی سایت اختصاصی نیاز به هزینه بسیار بالایی دارید و به دلیل اینکه توسعه سیستم توسط گروه محدودی انجام میگیرد روند توسعه یا تامین امنیت در آن ضعیف خواهد بود.
جوملا به زبان PHP نوشته شده است و از پایگاه داده MySQL برای ذخیره داده ها کمک می گیرد در حالی که از تکنیک های برنامه نویسی شی گرا هم استفاده می کند.می توان آن را با نصب یک کلیک از طریق کنترل پنل میزبانی وب راه اندازی کرد.
جوملا در دهه گذشته محبوبیت زیادی به دست آورده و با موفقیت به یکی از پرکاربردترین سیستم های مدیریت محتوا در سطح جهانی تبدیل شده است. از زمان آغاز به کار آن در سال 2005، با موفقیت طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است و مطمئناً تا به امروز بیش از 99+ میلیون دانلود داشته است.
بررسی مزایا و معایب جوملا:
متن باز و رایگان:
جوملا از همان ابتدا به صورت رایگان و متن باز ساخته شده است که بدون نیاز به پرداخت هزینه میتوانید از آن استفاده کنید. کافی است به وبسایت رسمی جوملا مراجعه کرده و با دانلود این سیستم و آپلود بر روی هاست مراحل نصب جوملا را طی کنید.
اما در مقابل همین رایگان بودن، برای اینکه بتوانید به امکانات بیشتر دسترسی داشته باشید یا اینکه سایت شما ظاهر بهتری داشته باشد. اسکریپت به صورت خام برای شما ناکافی بوده و نیاز است که اقدام به خرید و استفاده از قالب و افزونههای جوملا کنید.
پشتیبانی از زبان فارسی:
پیشینه این سیستم به نرم افزار مامبو بر میگردد که در سال 2001 منتشر شد، اما به دلیل فراز و نشیبهایی که داشت مجددا از پایه تغییراتی به خود گرفته و در سال 2005 به صورت عمومی با نام جوملا عرضه شد.
از آنجایی که از همان ابتدا ایده جهانی بودن سیستم مطرح شده بود، تیم توسعه جوملا روی توسعه سیستم به سایر زبانها تمرکز کرده و نهایتا نوبت به زبان فارسی رسید و برای کاربران فارسی زبان نیز در دسترس قرار گرفت. حال با خیالی آسوده میتوانید از این سیستم که به صورت کامل از زبان فارسی و راست چین شده پشتیبانی میکند استفاده کرده و سایت خود را ایجاد کنید.
ریسپانسیو بودن (واکنش گرایی):
ریسپانسیو بودن یک سایت به این معناست که هر سایتی باید در دستگاههای مختلف، بدون هیچ مشکلی نمایش داده شود. امروزه به دلیل استفاده افراد از گوشیهای هوشمند یا تبلتها در فضای وب، ریسپانسیو بودنِ سایت ما یک امر ضروری است. خبر خوب این است که جوملا، امکان ریسپانسیو بودن سایت را برای شما فراهم کرده و شما با کمک آن، هیچ بازیدکنندهای را از دست نخواهید داد.
وجود ماژول و کامپوننت رایگان:
ماژولها، کامپوننت یا همان پلاگینها بستههای نرم افزاری هستند که با قرارگیری در کنار هسته اصلی سیستم امکان ایجاد قابلیتهای جدید را به سیستم میدهند. جوملا نیز به کمک همین افزونهها میتواند انواع امکاناتی که به صورت پیش فرض روی بسته نرم افزار خام وجود ندارد، برای شما فراهم نماید.
در حالت پیش فرض امکان ساخت فروشگاه با جوملا برای فروش محصولات وجود ندارد و لازم است که به کمک پلاگینهای مربوط به ایجاد فروشگاه این بستر را برای این سایت ساز فراهم کنید.
بهروزرسانی مستمر و منظم:
کلیه سیستمهای رایگان دارای چندین توسعه دهنده هستند که به صورت دورهای در حال بررسی سیستم برای آپدیت، افزودن امکانات و رفع مشکلات موجود در آن هستند. جوملا نیز در سرتاسر جهان دارای توسعه دهندگان مختلفی است که در حال بهروزرسانی آن هستند.
وجود این ویژگی در سیستمهای سایت ساز رایگان باعث شده است که اگر یک مشکل امنیتی در سیستم کشف شد یا مشکلی در بخشی از آن وجود داشت.کاربران ارسال میکنند کل توسعه دهندگان بررسی روی آن انجام داده و موانع را برطرف کنند. برای همین در هنگام استفاده از این سیستم برای اپدیت هسته اصلی نیازی به توسعه دهنده ندارید.
چند زبانه بودن جوملا:
این ویژگی برای ایرانی ها بسیار ویزگی و مزیت بزرگی است. زیرا جوملا از زبان فارسی پشتیبانی می کند. دلیل آن این است که جوملا از ابتدا روی ایده جهانی بودن سیستم مدیریت محتوا تمرکز داشته است. جوملا از 75 زبان دنیا پشتیبانی می کند. و این باعث خوشحالی تمام کسانی است که زبان انگلیسی نمی دانند.
وجود قالبهای رایگان:
مشابه وردپرس، جوملا هم دارای قالبهای متعدد و رایگان است که به کمک آنها میتوانید یکی از قالبهای موجود که به موضوع سایت شما نزدیک است را انتخاب کرده و از آن استفاده کنید. اما از آنجایی که بیشتر این قالبها انگلیسی بوده و راست چین شده نیستند برای کاربران فارسی زبان نیاز به ایجاد تغییرات و فارسی سازی دارید.
که در این صورت یا باید از قالبهای فارسی رایگان که توسط ارائه دهندگان ایرانی به تعداد محدودی در دسترس قرار دارد استفاده کنید یا اینکه از قالبهای پولی استفاده کنید که نیازمند پرداخت هزینه است.
امکان ساخت فروشگاه اینترنتی:
در بخش ماژولها توضیح داده شد به صورت پیشفرض این قابلیت در جوملا وجود ندارد. اما به کمک ماژولهای فروشگاهی که جوملا دارد، هر زمان که احساس کردید در سایت خود نیاز به ایجاد یک فروشگاه دارید، میتوانید به راحتی با نصب افزونه فروشگاه مورد نظر اقدام به ساخت فروشگاه کنید.
پس از راهاندازی فروشگاه امکان فروش محصولات فراهم شده و به کمک افزونههایی که وجود دارد میتوانید امکانات مختلفی را در فروشگاه برای بازاریابی و فروش بهتر محصولات پیاده سازی کنید.
نیاز به داشتن آشنایی کار با سیستم:
بر خلاف وردپرس که سیستمی بسیار ساده است و کاربران به خوبی میتوانند روش کار با آن را یاد بگیرند، جوملا دارای مقداری پیچیدگی است که قبل از آن باید یک آشنایی اولیه با آن داشته باشید.
در مدیریت جوملا برخی از بخشها نیازمند داشتن دانش کدنویسی دارد که در صورت آماتور بودن قادر به استفاده از آنها نخواهید بود و لازم است از یک پشتیبان کمک بگیرید. بنابراین اگر اصرار بر استفاده از سیستمهای سایت ساز رایگان دارید بهتر است وردپرس را هم بررسی کنید.
برای اینکه بتوان سئو جوملا را بهبود بخشید نیاز به استفاده از برخی افزونههای سئو خواهید داشت که به کمک ابزاری که در اختیارتان قرار میدهند بتوانید سایت خود را بهینهتر کنید.
امنیت:
امنیت یک عامل ضروری است که باید در هنگام ایجاد یک وب سایت در نظر بگیرید. جوملا برای جلوگیری از احتمال هک شدن، احراز هویت دو عاملی را در اختیار شما قرار می دهد. بنابراین سایت شما هک نمی شود اما در صورتی که نام کاربری و رمز عبور بسیار رایجی را بگذارید و شخصی وارد شود، می توانید به راحتی سایت جوملا هک شده را بازیابی کنید.
نصب آسان جوملا و رایگان بودن:
جوملا منبع باز است و استفاده از آن کاملا رایگان است. رابط کاربری کاملاً کاربرپسند با ویژگی WYSIWYG که دقیقاً همان نتایج را به شما می دهد شما را شگفت زده می کند. عامل دیگری که باید در مورد آن احساس خوبی داشته باشید این است که به روز رسانی های جوملا مکرر است. جوملا به روز رسانی های جدیدی را در قالب ویژگی ها و عملکردهای جدید به ارمغان می آورد.
نداشتن پشتیبانی تخصصی:
گرچه جامعهای فعال در حال توسعه این سیستم هستند، اما تا زمانی که از محصولات پولی استفاده نکنید نمیتوانید از پشتیبانی استفاده کنید که البته این پشتیبانی هم صرفا مختص محصول خریداری شده خواهد بود.
از سوی دیگر خود جوملا نیز این سیستم را به صورت رایگان در دسترس قرار داده و وظیفهای بایت ارائه پشتیبانی آن ندارد. در این صورت تنها دو راه برای رفع مشکلات خواهید داشت. یا باید خود شما به دنبال یادگیری تخصصی سیستم باشید که نیاز به گذاشتن هزینه و زمان دارد و یا اینکه از یک متخصص در زمینه جوملا برای مدیریت سایت بهره بگیرید که آن هم نیاز به پرداخت هزینه خواهد داشت.
نداشتن سئو مناسب نسبت به سایر سیستمها:
جوملا از نظر سئو و بهینه سازی برای موتورهای جستجو کمی ضعیف عمل کرده است. اما اگر از نظر سرعت که یکی از مقولههای مهم سئو سایت است بخواهیم آن را بررسی کنیم دارای سرعت مناسب و قابل قبولی است.
جوملا در چه نوع وبسایتهایی استفاده میشود؟
جوملا نیز مانند وردپرس در وبسایتهای مختلفی مانند فروشگاهی، شرکتی و … استفاده میشود و به نوعی یک سیستم مدیریت محتوای چندمنظوره است. موارد زیر انواع وبسایتهایی هستند که میتوان در آنها از سیستم مدیریت محتوای جوملا استفاده کرد:
- وبسایتهای رزرو آنلاین و تجارت الکترونیک
- وبسایتهای بیزینسی و فروشگاهی کوچک
- وبسایتهای شرکتی
- اکسترانت و اینترانتهای شرکتی
- وبسایتهای مدرسه و دانشگاهی
- وبسایتهای سازمانی
- وبسایتهای غیر انتفاعی
- وبسایتها مدیریت و آپلود فایل
- وبسایتهای انجمن (فروم)
- اپلیکیشنهای دولتی
جمع بندی:
در این مقاله با سیستم مدیریت محتوای جوملا و مزایا و معایب آن آشنا شدیم. لازم به ذکر است که اگر قصد راهاندازی یک وبسایت را دارید، بهتر است تا راجع به سیستمهای مدیریت محتوای مختلف مطالعه داشته باشید و آن را به درستی انتخاب کنید؛ زیرا تعویض سیستم مدیریت محتوا در آینده، کار آسانی نخواهد بود. برای طراحی سایت با شماره های درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.